Over matcha thee


Matcha is een soort groene thee die meer dan 800 jaar geleden is ontstaan. Aanvankelijk werd het voornamelijk gedronken door boeddhistische meesters en samoerai, en raakte pas onlangs ook in Europa bekend. De verse theebladeren worden vermalen tot een fijn poeder met als resultaat een opmerkelijk groene kleur met een heerlijke smaak en een uitzonderlijk aroma. Matcha thee bevat unieke catechinen en aminozuren.

Waarin is Matcha thee anders dan gewone groene thee?

Matcha is een 100% groene thee, die is vermalen tot een fijn poeder (ca. 5-10 micron). Bij de productie vindt geen fermentatie plaats en worden geen kleurstoffen, additieven of conserveermiddelen toegevoegd. Tijdens het drinken van Matcha thee krijgt u het hele theeblad binnen. Dat is de belangrijkste reden waarom Matcha tien keer zo sterk is als een gewone kop groene thee. Recente wetenschappelijke studies hebben geconcludeerd dat Matcha 137 keer zoveel EGCG bevat als gewone groene thee. EGCG is de meest effectieve anti-oxidant en een uitstekend hulpmiddel bij het verbranden van vet. Tijdens het drinken van Matcha-thee versnelt de stofwisseling met 30 tot 40%. Daarom wordt het in de westerse landen vaak gebruikt in de strijd tegen obesitas.

Hoe is de kwaliteit van de Matcha te herkennen?

Net als bij wijn vindt u ook bij Matcha-thee een breed scala van klassen en kwaliteiten. Het is zeker belangrijk om de kwaliteit van Matcha-thee in aanmerking te nemen. De belangrijkste kwaliteitsfactoren zijn: Smaak
KLEUR
Hoogwaardige Matcha is smaragdgroen van kleur en verandert bij de lagere kwaliteitsklassen in geelbruin. Ook de smaak van de thee is aanmerkelijk anders.
CERTIFICATEN
Vraag uw Matcha-theeverkoper om een certificaat, minimaal een certificaat van oorsprong. Er zijn vele goedkope imitaties uit China op de markt. Vergeet niet dat Matcha altijd uit Japan afkomstig moet zijn.

Matcha is prachtig groen van kleur, zijn er kleurstoffen toegevoegd?

Matcha is 100% pure groene thee. Geen kleurstoffen, additieven, conserveermiddelen. De smaragdgroene kleur hangt samen met de hoeveelheid chlorofyl in de theebladeren, die is veroorzaakt door het schaduwen van de theeplanten. Vier weken voor de jaarlijkse oogsttijd worden de theevelden geheel afgedekt met zeil. Deze speciale schaduwtechniek houdt tot 90% van het zonlicht tegen. De planten groeien dan in feite in het donker en compenseren het gebrek aan licht door een bovenmatige hoeveelheid chlorofyl te produceren. Juist het chlorofyl, verrijkt met aminozuren, zorgt voor de smaragdgroene kleur.

Ik vind Matcha thee niet zo lekker, hoe komt dat?

Onze voeding bevat erg veel slecht verwerkte voedingsmiddelen, die veel suiker en kunstmatige zoetstoffen bevatten. Onze smaakpapillen zijn daarom niet gewend aan de smaak van groene thee. Vaak komen mensen er na een aantal pogingen achter dat ongezoete thee erg lekker is en stappen erop over. Als u de thee na een aantal pogingen nog steeds niet lekker vindt, is het aan te bevelen om hem te zoeten met een natuurlijke zoetstof zoals honing. Zeer geliefd is ook Matcha-thee met natuurlijke vlierbloesemsiroop of Matcha Latte.

Wat is het verschil tussen Matcha thee en koffie?

Het fundamentele verschil tussen Matcha en koffie ligt in de voedingsstoffen die van nature in beide dranken voorkomen. Koffie bevat een sterk stimulerend middel. Matcha bevat theofylline en theanine en bovendien veel mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Het essentiële verschil zit in het vrijgeven van de energie. Bij koffie wordt deze vrijwel onmiddellijk vrijgegeven, terwijl dit bij Matcha vanwege de aanwezigheid van andere stoffen geleidelijk aan gebeurt.

Wat is theofylline?

Theofylline is een stimulerende stof die alleen te vinden is in thee en heel anders werkt dan cafeïne. Cafeïne is een zeer snel werkende stimulant, die onmiddellijk zijn weg vindt in de bloedbaan. De effecten zijn binnen enkele minuten voelbaar en culmineren gedurende 30 tot 45 minuten. De piek wordt vaak geassocieerd met nervositeit, zweten en vervolgens een verzwakt of verdoofd gevoel. Theofylline werkt heel anders. Matcha bevat grote hoeveelheden voedingsstoffen, waardoor de theofylline geleidelijk in het bloed wordt opgenomen. Dit leidt tot een langzame afgifte van energie over een periode van 3 tot 6 uur.
De aminozuren en theanine in Matcha thee helpen ook om de geest ontspannen te houden, wat tegelijkertijd gunstig is voor het lichaam. Matcha thee is pH-neutraal, terwijl koffie zuur is en vaak leidt tot spijsverteringsproblemen en verlies van de eetlust.

Mogen kinderen Matcha thee drinken?

Volgens een studie van de Canadese Voedingsinspectie die werd opgesteld voor kinderen onder de 12 jaar, mogen ook kinderen de thee drinken, maar in beperkte hoeveelheden.
4-6 jaar: 45 mg = 1,5 g Matcha-thee per dag
7-9 jaar: 63 mg = 2,1 g Matcha-thee per dag
10-12 jaar: 85 mg = 3,2 g Matcha-thee per dag

Is het drinken van Matcha thee bevorderlijk voor gewichtsverlies?

Volgens de meest recente publicatie van de American Society of Clinical Nutrition (een organisatie die actief is op het gebied van gezonde voeding) bevordert de consumptie van hoogwaardige groene thee een gelijkmatige verdeling van de energie in het lichaam en versnelt daarmee het metabolisme met 30 tot 40%. Dat betekent dat het drinken van Matcha thee zeer bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Dit is zeer interessant, omdat de verhoogde verbranding van calorieën die plaatsvindt door het drinken van hoogwaardige groene thee geen nadelige uitwerking heeft op de bloeddruk. Dit in tegenstelling tot het gebruik van afslankpillen.

Samenstelling:

Vitamine A, kofein, protein, amino acids, vitamine C, Fibre, Zinc, Catechin, Vitamine E, Iron, Calcium, Potasium
 

Alleen de beste Japanse kwekers beschikken over de nodige knowhow voor de productie van Matcha-thee. Die behoort tot 's werelds meest ingewikkelde theeproductiemethoden.

​Matcha is afkomstig van een theeplant die wordt geteeld met een speciale schaduwtechniek. Vier weken voor de oogst wordt het theeveld volledig overschaduwd. Deze speciale techniek houdt 90% van het zonlicht tegen. De plant die op dat moment bijna volledig in het donker staat, compenseert het gebrek aan licht door intensief chlorofyl te produceren. Dit maakt de bladeren rijk aan aminozuren en verleent ze een smaragdgroene kleur. Matcha van goede kwaliteit herkent u aan zijn diepgroene kleur, maar ook aan de zoete en delicate smaak.

​De thee wordt begin mei geoogst. Tot op de dag van vandaag worden de bladeren die voor de Matcha worden gebruikt met de hand geplukt. Direct na het plukken worden ze naar de fabriek gebracht. Hier begint de lange weg van het omzetten van de bladeren in een volkomen fijn poeder.

​Eerst worden de bladeren gestoomd. De hete stoom voorkomt fermentatie, houdt de bladeren fris en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in de thee bewaard blijven. Daarna worden de bladeren gedroogd. Na afloop van deze fase is het gewicht van de bladeren tot een vijfde teruggebracht. In dit stadium wordt de thee "Aracha" genoemd, wat vrij vertaald "ruwe thee" betekent.

​In een volgende fase wordt de Aracha geselecteerd. De bladeren zijn van verschillende kwaliteit en moeten daarom gesorteerd worden. De kleur, kwaliteit en smaak van de thee worden beoordeeld door kenners.
De uiteindelijke thee is een mix van verschillende varianten, die het hele jaar door van consistente kwaliteit is. Ter afsluiting van het proces worden de steeltjes en andere ongewenste delen van de thee verwijderd, zodat het eindproduct de fijnste en zuiverste pulp van de theeplant is. Die wordt vervolgens in stukjes van gelijke afmeting gesneden en resulteert in de "Tencha".

Studies Over Matcha-thee

Recentelijk zijn wereldwijd verschillende studies over Matcha-thee verschenen. Deze tonen aan dat het een unieke theesoort betreft. De belangrijkste reden is zonder twijfel dat de theebladeren in hun geheel geconsumeerd worden en niet alleen als een aftreksel ervan. Juist daarom staat één kop Matcha-thee gelijk aan tien koppen gewone groene thee.

BLOOD SUGAR - DIABETES

 • Effect of 2-Month Controlled Green Tea Intervention on Lipoprotein Cholesterol, Glucose, and Hormone Levels in Healthy Postmenopausal Wome -> Link here

 • Matcha Ameliorates the Progression of Renal and Hepatic Damage in Type 2 Diabetic -> Link here

 • Green tea may reduce hyperglycemia (high blood sugar level) and cholesterol with diabetes. -> Link here

 • The polysaccharides in matcha absorb glucose and may reduce glucose levels in the blood -> Link here

EFFECT OF MATCHA ON DIFFERENT TYPES OF CANCER

 • Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Polyphenon E in Prostate Cancer Patients before Prostatectomy -> Link Here

 • Randomised controlled trial of green tea extract versus placebo for nutriprevention of colorectal cancer -> Link here

 • Inhibition of urinary bladder tumors induced by N-butyl-N-(4-hydroxybutyl)-nitrosamine in rats by green tea -> Link here

 • The carbohydrates in tea show a strong anti-tumor effect in test animals with cancer of the liver. -> Link here

 • Matcha appears effective in cases of pancreatic cancer. -> Link here

 • EGCG in matcha has been shown to slow the growth of melanomas. -> Link here

 • Green and black tea in relation to gynecologic cancers. Green tea may reduce the risk of ovarian cancer and endometrial cancer. -> Link here

 • Breast cancer has been reduced due to the effectiveness of a treatment with matcha green tea. -> Link here

 • EGCGs in matcha have been shown to kill cancer cells of different types including prostate cancer cells. Furthermore, the ECGCs do not have an apoptotic effect on healthy cells. -> Link here

SLEEP QUALITY, HYPERACTIVITY, ADHD

 • The effects of L-theanine on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) -> Link Here

ATTENTION, VIGILANCE, BRAIN, MOOD

 • Assessing the effects of caffeine and theanine on the maintenance of vigilance during a sustained attention task -> Link here

 • The EGCG catechins in matcha have been shown to have an immediate positive effect on the cognitive nervous system -> Link here

 • The EGCGs in matcha may protect the nerve cells. Studies have shown that green tea may slow down the development of Alzheimer's. -> Link here

 • Matcha may reduce depression and fear caused by stress. -> Link here

HEART AND BLOOD PRESSURE

 • L-Theanine in green tea stimulates blood vessels and may reduce the risk of cardiovascular problems. -> Link here

 • Drinking matcha may help to prevent coronary atherosclerosis. -> Link here

OTHER STUDIES
 • Alzheimer -> Link here
 • Preventing Influenza (FLU) Infection among Healthcare Workers -> Link here
 • Drink Green Tea For Healthy Teeth And Gums -> Link here
 • Effect of green tea (matcha) on gastrointestinal tract absorption -> Link here
 • Etermination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography -> Link here